Green Bar slaví 15 let od založení

Restaurace Green Bar se nachází v samotném srdci Olomouce. Je to místo se skutečně dlouhou tradicí, neotřelým pohledem na gastronomii a inovativním přístupem. Jídelna, ale ne ledajaká! Denně ji navštíví velké množství lidí, těšících se z vynikajících vegetariánských pokrmů. Nejen pro obyvatele Olomouce zde úspěšně a nepřetržitě vaří od září 2007.

Když je gastronomie srdeční záležitostí

Naštěstí už dávno neplatí, že si vegetarián v restauraci může dát jen “smažák” s hranolkami. Díky Bohu! Před patnácti lety tomu však bylo jinak…

“Podle oblíbeného výroku Pipi Dlouhé Punčochy jsem si řekla: To jsem ještě nikdy nedělala, to mně určitě půjde! A po šedesátce jsem spadla do gastronomie. Neodradilo mne ani varování přátel a známých, že to nemůže fungovat a skončí to fiaskem, když oblíbená jídla Hanáků jsou hlavně z masa. Moje úvaha byla ale opodstatněná: auto vydrží řadu let, svetřík z Benettonu také, ale dobré jídlo je zapotřebí každý den”, vzpomíná zakladatelka Green Baru, paní Lerchová.

A možná právě proto přistoupila k této výzvě s obrovskou chutí, elánem a touhou vytvořit zde místo, kam by lidé rádi chodili na dobré i rychlé jídlo, kde budou návštěvníci spokojeni a kam se budou rádi vracet.

“Odpovědí na to, zda vařím ráda, může být dárek k narozeninám od syna Jakuba, v době, kdy studoval. Byla to lahvička olivového oleje s bylinkami a na ní cedulka: „Mámě, která nám v životě tolik dobrého navařila“. Ještě dnes mně při té vzpomínce vhrknou slzy do očí. Vděk je vzácné koření”, dodává paní Lerchová. A právě tento vděk a lásku k vaření přenesla již od začátku do konceptu Green Baru.

Kontinuita práce v gastronomii s sebou každým rokem přináší nové zkušenosti. Asi jako každý podnik, i Green Bar musel občas kráčet po trnitých cestách (ta poslední pod vlivem epidemie). Avšak vytrvalost, láska k práci, k jídlu a k lidem dodává personálu i provozovateli sílu všechny překážky zdárně překonat. A to s motivací být stále lepšími.

“Vaření nás baví. Četné pozitivní odezvy od našich zákazníků nás velice těší a motivují nás k dalšímu úsilí”, dodává provozovatel Green Baru Jakub Lerch.

Jasný koncept: láska ke kvalitním surovinám

Za léta dlouhé praxe zde pod rukama kuchařů vzniklo nespočet pokrmů inspirovaných kuchyněmi z různých koutů světa. Zapálení pro svoji práci neustále objevují a vymýšlí nespočet vegetariánských receptů i variací na klasickou českou gastronomii.

Díky tomuto živému procesu jsou v jídelně jídla pečlivě sestavovaná a receptury dlouhodobě vylepšovány. Zúročují se zde zkušenosti pro neustálý růst a radost z inovací.

A protože za každým dobrým jídlem stojí kvalitní suroviny, vaří se zde sezónní jídla připravená z těch nejlepších čerstvých surovin. Velká část ingrediencí pochází od lokálních dodavatelů, tuzemských pěstitelů a místních farmářů.

“Prvotřídní brambory, cibuli a sezónně okurky, cukety a dýně odebíráme od soukromého zemědělce pana Nováka z Velkého Týnce. Jeho poctivý přístup k práci se odráží v kvalitě produktů a tudíž i v chuti našich jídel”, zmiňuje pan Lerch.

Další čerstvá a zralá zelenina i netradiční odrůdy pochází například od pana Goly z olomouckého projektu Ze-za-hrátky. Nejlepší rajčata dodává nedaleko sídlící rodinná firma Pomodoro Moravia a prvotřídní sýr Gran Moravia odebírá Green Bar od místní společnosti Brazzale Moravia, jejíž italští majitelé dohlíží na to, aby si kvalita sýrů vyráběných na Moravě ničím nezadala s italskou produkcí.

Jídlo a radost, prosím!

Kuchaři se v Green Baru snaží nejen o to, aby byla nabídka jídel co nejpestřejší, chtějí ale také zákazníkům nabídnout nové chutě nebo známá jídla připravená netradičním způsobem.
Podporuje se tu zdravý životní styl (i když tu samozřejmě také čas od času najdete oblíbené buchtičky s vanilkovým krémem), kde s důrazem na čerstvost jednotlivých složek kuchaři kouzlí výborná jídla s ohledem na zachování co nejvíce vitamínů, minerálů a dalších cenných nutričních látek.

Vždycky mě těšilo dělat něco užitečného pro ostatní. Green Bar není jídelna pouze pro vegetariány. Když jsem v začátcích udělala anketu, kdo jsou naši strávníci, vyšlo najevo, že vegetariánů je 20 %, zbývajících 80 % považuje vegetariánská jídla za zdravé obohacení stravovacích návyků. Po vegetariánském obědě bývá návrat do práce radostnější, než po vydatném vepřo-knedlo-zelo”, uvádí zakladatelka paní Lerchová.

Často zde ochutnáte různé pokrmy mezinárodní kuchyně (například Francouzský den, Taje polské kuchyně, Italský den, Arabské snídaně, Dny balkánské kuchyně…) nebo dietetické styly (Bezlepkové menu, Fitness jídelníček, Veganské hody…). A to vše ve vegetariánském duchu.

Rádi vegetariánskou stravu tímto způsobem propagujeme. Vaříme ale i pro nevegetariány, a těší nás lidé, kteří k nám chodí zpestřit si svůj jídelníček. Jsme otevřeni široké klientele, myslíme ale i na vegany a celiatiky”, říká provozovatel.

V příjemném prostředí Green Baru se člověk nají nejen chutně, ale i rychle (pokud to potřebuje). V samoobslužném bufetu si zákazníci naberou jen to, na co mají chuť a tolik, kolik sami chtějí. Vedle výtečných hlavních jídel si mohou pochutnat na domácím dezertu, čerstvý pestrobarevný salát doplnit o kousek právě upečeného pečiva a zapít to třeba mladým ječmenem nebo domácí limonádou.

Úspěšný podnik stojí na dvou základních pilířích: spokojení zákazníci a spokojený tým. Pracovní stabilita a věrný pracovní kolektiv je pro Green Bar důležitou věcí.

Chválím naše zákazníky, ale ráda bych pochválila a ocenila také výkony našich spolupracovníků a jejich loajalitu. Práce v gastronomii není vůbec lehká a kdo si to vyzkoušel, může potvrdit. Nastoupit každé ráno na značky, každý ke svému úkolu, nebrblat a “makat” celou směnu a ještě při tom mít dobrou náladu, to je něco, proč mám všechny spolupracovníky moc ráda a považuji je za naši širší rodinu”, říká paní Lerchová.

Restaurace navíc prošla před dvěmi lety kompletní rekonstrukcí a redesignem, děti určitě ocení vybavený dětský koutek, k jídlu si návštěvníci mohou zapůjčit knihu v knihovničce a zdi prostoru zkrášlují obrazy nebo fotografie vybraných umělců. Výstavy v Green Baru se střídají a můžeme vám prozradit, že další výstava bude věnována cestovatelským fotografiím z jedné hodně vzdálené země. Jaká země to bude? To přijďte zjistit do Green Baru.

V rámci oslav 15tých narozenin se v Green Baru můžete těšit na množství zajímavých jídel i akcí. Všechny aktuality najdete na sociálních sítích (Facebook)

Written by Green Bar

Další články

Speciality polské kuchyně

Speciality polské kuchyně

Polská kuchyně je velmi specifická a rozmanitá - ukrývá se v ní spoustu pokrmů, které stojí za to ochutnat! V polské gastronomii se odráží ukrajinská, židovská, ruská, německá i maďarská kuchyně. My vám ji ve vegetariánské podobě necháme ochutnat 16.9.2022, kdy v...

Dny Evropského Dědictví v Green Baru

Dny Evropského Dědictví v Green Baru

Restaurace Green Bar se v září 2022 zapojí do každoroční akce Dny Evropského Dědictví. Zákazníci mohou těšit na pestrobarevné menu sestavené speciálně k této příležitosti.Ochutnat budete moci pokrmy z kuchyní z různých koutů Evropy - těšit se můžete na Italské,...